Vochtbestendige modellen

Wilt u een product printen dat wordt gebruikt in een vochtige ruimte? Dan is het van belang om te kijken welke materialen, eigenschappen en afwerkingen nodig zijn voor het model. Voor vochtbestendige 3D printtechnieken zijn er drie verschillende opties mogelijk die u kunt kiezen.

Fused Deposition Modeling (FDM)

Het materiaal voor het printen van modellen met behulp van FDM neemt geen vocht op. Het materiaal wordt niet aangetast door gebruik in een vochtige ruimte. Echter zijn niet alle modellen die geprint zijn met FDM volledig waterdicht. Dit heeft te maken met de poreusheid die ontstaat tijdens het printproces. De kunststof draden worden namelijk tijdens het opbouwen van het model zeer dicht naast elkaar gelegd, waardoor het kan zijn dat er kleine holtes ontstaan.

Selective Laser Sintering (SLS)

Prototypes die worden vervaardigd met behulp van de SLS technologie worden opgebouwd uit een poeder en kunnen hierdoor vocht opnemen. Echter kunnen modellen die zijn vervaardigd uit SLS worden voorzien van coatings, waardoor de modellen volledig worden geseald. Op deze manier zorgen we ervoor dat uw SLS modellen volledig waterdicht zijn.

Digital Light Processing (DLP)

Het materiaal dat wordt gebruikt bij het printen van modellen met behulp van de DLP printer, wordt opgebouwd uit een vloeistof die volledig waterdicht is.

Multi Jet Modeling (MJM)

Voor modellen die worden vervaardigd uit MJM wordt was gebruikt als materiaal. Het materiaal wordt vervolgens gesmolten naar kleine druppeltjes was. Vervolgens kan het product geprint worden en wordt het weer verhard. Modellen uit MJM zijn volledig vochtbestendig.

Advies nodig?

Wilt u graag persoonlijk advies om de juiste techniek te bepalen? Neem dan gerust contact met ons op! Toch liever een offerte aanvragen? Dat kan alleen door middel van een 3D file (stl, step, xt, igs, wrl file). Heeft u geen 3D file, maar enkel een 2D tekening, zoals een schets, afbeelding of product? Dan kunnen we dit in samenwerking omzetten naar een bruikbaar 3D file.